Tekst og foto Hasse Jørgensen, søndag den 5. september

Kulturbyerne Wien og Ribe blev synliggjort i årets Langgaard festival, der netop denne søndag eftermiddag har sendt årets sidste toner efter en vellykket festival, der inddrog mange af byens smukke rum både ind og ude.

Festivalen var flot besøgt af både lokale og tilrejsende såvel kunstnere som tilskuere, og det blev måske en af de bedste om ikke den bedste festival, der er afviklet. 12 er det blevet til i alt.

Wien og Rued Langgaard var temaet for dette års festival, hvor der blev præsenteret både kendte og mindre kendte komponister, hvor Alma Mahler og Alexander Zemlinsky hører til sidstnævnte kategori.

Den kunstneriske leder af festivalen, Esben Tange, er da også begejstret over årets festival.

– Det er måske den bedste, og den var særdeles vellykket. Specielt glæder jeg mig over, at vi for første gang også har fået præsenteret Rued Langgaard for det yngste publikum, ide fra 3. klasse var samlet, og mens de sad og tegnede, hørte de musik af Langgaard. Også gymnasielever fra Ribe Katedralskole og gymnasierne i Esbjerg samt studerende ved Vestjysk Konservatorie i Esbjerg blev meget mere inddraget i årets festival både som udøvende musikere og sangere og som tilhørere, fortæller Esben Tange, der glæder sig over, at det lover godt for fremtiden.

Esben Tange glæder sig også over de store værker både torsdag og fredag aftener med henholdsvis Slesvigske Musikkorps og Sønderjyllands Symfoniorkester.

Torsdag aften var det Parsifal, hvor Slesvigske Musikkorps musicerede på Torvet og ikke nok med det, men det blev også gjort i takt til Domkirkens Klokker.

– Det var en fantastisk oplevelse også med topprofessionelle Wagner-sangere og lokale kunstnere, siger Esben Tange.

Han glæder sig i øvrigt også over den tradition, det er blevet nemlig at slutte festivalen af med en højmesse.

– Jeg har været til en fantastisk højmesse, hvor domprovst Jens Torkil Bak ikke alene prædikede over dagens tekst, man hvor han også formåede at drage festivalen ind og alt det, der skete på Langgaards tid med 2. verdenskrig og nazismen, siger Esben Tange.