Tekst & Foto Johnny Tauman
31. oktober 2019

Omkring 75-80 personer deltog onsdag aften i Nationalpark Vadehavets temamøde på Hotel Arnbjerg i Varde med temaet: ”Naturforvaltning i ådalene”.

Der blev serveret fire glimrende indlæg for gæsterne på temadagen i Varde – lokale fra Ribe området deltog også.

Skarp seniorforsker

Efter tre spændende oplæg indtog seniorforsker Niels Jepsen fra DTU AQUA scenen og indtog rummet med temaet:
”Vandløbsrestaurering og fiskene i vadehavsåerne”.
Niels Dahl gennemgik først de historiske tiltag, som er sket – og sluttede som af med nogle skarpe betragtninger om snæblen.
Der blev levende beskrevet, hvad vandløbsrestaurering er for en størrelse – hvordan det påvirker en ådal. Herefter blev fokus rettet mod, hvad der er sket i Vadehavsvandløbene.

Under 4000 snæbler tilbage

”Der findes i dag kun godt 4.000 snæbler – og da tallene er estimerede, så kan der sagtens være langt færre,” sagde Niels Jepsen og fremviste oversigten med vadehavsåerne og deres snæbelbestand.

Varde Å: bestanden meget lille eller er forsvundet
Sneum Å: snæblen findes nu i lille antal eller er forsvundet
Kongeåen: Snæblen er forsvundet
Ribe Å: En førhen ret god bestand (1000 individer) – gik ned til 327 i 2013, men steg så til 790 i 2018
Brede Å: Snæblen findes nu i et lille antal eller er forsvundet
Vidå: Stadig en levedygtig bestand – 3143 individer i 2018

Snæblen har været dyr

Der er brugt millioner på Snæblen, som i estimeret antal ligger på under 4.000. Lad os blot nævne Snæbel LIF projekt (2006-2012), der havde følgende budget: 13,4 million Euro + danske midler > 100 mio DKK.
Niels Dahl fortalte, at pengene blev anvendt således:
To vandkraftværker og 11 andre opstemninger ved dambrug blev fjernet: Dette genskabte 120 km vandløbshabitat for fiskene.
Dertil kommer, at 21 km vandløb er blevet restaureret (genslynget) – og der er anlagt 470 ha nyt gyde- og opvækstområde.

DK er verdenmester?

Niels Dahl viste også oversigten: ”Danmark – Verdensmester i vandløbsrestaurering”? – men nytter det? Han roste, at vi har en lang række gode Åmænd, som udfører et fortrinligt stykke arbejde.

Vidå uden restaurering

På en planche viste Niels Dahl, at der, hvor snæblen trives bedst – nemlig i Vidå, der er ikke gennemført restaurering af vandløbet – så hvorfor i grunden? Vi lader lige svaret blæse i vinden, mens vi gennemgår de forskellige tiltag, der er gennemført:

Varde Å: Karlsgårdeværket nedlagt, det meste af åen givet fri
Sneum Å: Næsten alle dambrugs opstemninger er væk
Kongeåen: Alle tre spærringer i hovedløbet er væk
Ribe Å: Forbedret passage i byen, opstemninger nedlagt
Brede Å: Genslynget, nogle spærringer fjernet

Dertil kommer mange små-projekter med udlagt gydegrus og fjernelse af opstemninger.

Niels fortalte om skarvens indhug i bestanden

Prædation det største problem

Niels Jepsen sluttede sin indlæg af med at konstatere, at det største problem faktisk er Prædation – nemlig, hvor Skarven spiser og hygger sig med at æde løs af snæblens yngel.
Forinden havde han også funderet over, om alle restaureringer så var spildt arbejde – og det er det bestemt ikke: både havørred og laks har haft stor glæde af de nye vilkår, som har øget bestanden, mens stalling og bækørred klarer sig dårligt.

Seniorforsker Niels Jepsen fangede tilhørerne med præcise holdninger og faktaviden

Snæblen i åsystemet ved Ribe

Efter mødet snakkede RYK IND RIBE kort med seniorforsker Niels Jepsen – og her vendte vi bla. snæblens vilkår. ”Det er ikke nødvendigt, at snæblen skal kunne ”gemme” sig blandt planter på sin vej gennem åløbet – og at den skal beskyttes ekstra ordinært. Det store spørgsmål er jo egentlig – hvor er snæblen, hvor gyder den – og hvor… ? Og ikke mindst, hvor mange og hvordan klarer de turen forbi skarveflokkene ved Ribe Kammersluse / udløbet i Vadehavet?”

Niels Jepsen og DTU AQUA vil gerne undersøge alle disse åbne spørgsmål om snæblen – og Miljøstyrelsen vil måske betale herfor. De var tæt på en aftale, da folketingsvalget kom – og siden har de intet hørt.

Tak til mødedeltagerne

Ved mødets slutning takkede sekretariatsleder i nationalparken Peter Saabye Simonsen for fremmødet og opsummerede de forskellige indlæg op. Om snæblen sagde han bla.: ”Med en bestand på under 4.000 kan vi med en hård vinter – og skarvene – måske havde udryddet arten inden for 2 år.”

Appendiks

Niels Jepsen fortalte, at han skulle have været ud på Varde Å og el fiske, men at de store vandmasser havde aflyst det. RYK IND RIBE vil gerne følge el fiskeriet, når det skal gennemføres i Ribe Vesterå og andre åløb i november – og dermed kunne få de nyeste tal på bestanden af fiskearter.