Lørdags-RETROEN: Hvad blev der af småskolerne mod nord?
Tekst og Foto: Johnny Tauman
Ribe Kommune var i mange, mange år kendt for et godt og ikke mindst LOKALT forankret skolevæsen – men som på så mange andre områder, så skulle der rationaliseres!
Obbekær Skole i elendig stand
I denne lørdags-RETRO ser vi på landsbyskolerne nord for Ribe Å – og tager det første ophold i Obbekær. ”Langt” fra kirke og brugsforening byggede man Obbekær Skole – det var tilbage i 1957. Skolen fik en levetid på godt 40 år – og med gode faglokaler, så var der Taxatransport hertil fra bla. Seem-Varming / Høm.
Solveigh Feddersen skrev for nylig herom i en Facebook-kommentar: ”I 79/80 foregik børnenes fysiktimer i Obbekær – transporten var med bus. Specielt forsøget med negerboller, der blev kæmpe store, huskes (i dag må det være flødebolleforsøget).”
Skolens bygninger blev i 1997 solgt til Nis Hansen fra Glejbjerg – og ejes nu af Nh Ejendomme Aps. I dag henstår bygningerne nærmest ubeboelige.
Kalvslund Skole er en rodeplads
Længere mod nord ligger Kalvslund Skole – bygget i 1941 og indviet af provst Lindegaard i 1942, mens et stort dannebrogsflag smældede i den friske efterårsvind.
Ribe Folkeblad skrev bla.: ”Indvielsen foretoges af provst Lindegaard ved en SMUK højtidelighed, i hvilken så godt som hele sognet deltog. Der er leveret et SMUKT stykke byggearbejde, og den SMUKKE skole er beliggende på den SKØNNESTE plads i sognet.”
Senere talte provst Lindegaard over ordene: ”En sår, en anden høster!” – kan det mon videreføres til den ejerkonstruktion, som i dag høster uden at luge?
Skolen blev lukket i 1997 – og også opkøbt af Nis Hansen fra Gleibjerg. I dag bor der 3 ”familier” på skolen, hvor der i sommerhalvåret er et større loppemarked, hvor der sagtens kunne være mere systematik i rodet.
Jernved har skabt flotte rammer
Længst mod nord finder vi Jernved Skole, som var udsat for en større brand i 2003. Ribe Kommune valgte dengang at genopføre brandtomten – og i dag danner den forholdsvise nye bygning sammen med en ”hal” og et nyt indgangsparti, køkken mm. Jernved Kulturhus, der blev indviet i 2015.
Skolen blev allerede lukket tilbage i august 2008 – på det tidspunkt var der blot 66 børn tilbage. Den gamle hvide skolebygning ud mod vejen – og bygningen med førstelærerboligen på 1. sal er begge jævnet med jorden – og skabt æstetiske rammer for kulturhuset.
Kongeådal Skole jævnet med jorden
Kongeådal Skole måtte også lide skoledøden pr. 1. august 2008 – det skete med en lukkefest for et ”skoleliv” på 266 år – de sidste i bygningerne fra 1953 til 2008.
Bygningerne er fjernet – og arealet fremstår som græsareal.
Farup Skole skal også fjernes
I Farup var der blot 70 børn, da skolen som de øvrige lukkede ned 1. august 2008. Valdemarskolen – som den hed dengang – havde ellers postet en række ressourcer i Farup Skole i den periode, hvor den var i satellit fællesskab under Ribe Kommune.
Det er planen, at bygningerne skal fjernes, når det nye Farup Kultur- og Aktivitetshus står færdigt. Et ganske fornuftigt valg – for at have et øjenbæ i den rene landsby ville ikke være til at leve med.
Hvad skete der i Obbekær og Kalvslund?
Spørgsmålet flagrer i vinden: ”Hvem besluttede at sælge Obbekær Skole og Kalvslund Skole?” ”Og hvor var lokalsamfundet?” ”Var man slet ikke interesseret i bygningerne eller grundene?”
RYK IND anerkender et flot halbyggeri og udendørsfaciliteter ved Kalvslund Forsamlingshus, men vil se nærmere på tilstanden af de to skoler i løbet af den kommende uge.