Tekst & Foto: Johnny Tauman
13. oktober 2018

Når udlændinge kommer til Danmark og skal besøge HimmelBJERGET, så må de nok tænke: ”Og det er så et af Danmarks højeste punkter – og naturligvis hedder det så BJERG!” Og mon ikke umiddelbart der er lidt skuffelse, indtil oplevelsen af den 147 meter høje bakke måske krydres med en sejltur med en af Hjejle-flådens både samt fortællingen om demokratiets fødsel. Så løftes oplevelsen og kan krydres med kik til Himmelhimlen.

På vej mod BJERGET i Vilslev

På samme måde kan besøgene, der midt i Vilslev vælger et undersøge BJERGET, måske opleve det! Turen med tættere bebyggelse på Vesterbyvej ændrer karakter efter muligheden for at dreje til venstre af Sønderengevej, som kan være oversvømmet.

Billige huse til under 1 million

Herude på landet er det muligt at købe et billigt hus eller ejendom – som fx Bjergvej 4 (650.000 kr.) og Bjergvej 22 (8953.000 kr.). Men også at se en ruin, som bestemt ikke pynter i landskabet.
Og så er der jo også de store bedrifter – og ikke mindst den flade, rigtig flade marsk.
Turen til BJERGET var angivet til 2 km – og da bilen efter et par sving havde direkte retning mod diget, hvor en traktor var i færd med at klippe grøftekanter – og BJERGET ikke var at se, så var der jo ikke andet at gøre end at vende om og køre tilbage mod Vilslev.

Ældre ægtepar blev redningen

Heldigvis mødte RYK IND RIBEs medarbejder et ældre ægtepar – konen var ude at køre en tur med sin mand – og hun var meget behjælpelig. ”Vi har boet herude i en menneskealder – og lige heromkring kan man ikke køre, når der kommer vand og markerne bliver oversvømmet. FØR man fik diget – så søgte folk op på BJERGET.” Den ældre dame kunne fortælle, at BJERGET såmen blot er 8 meter højt – og ligger på venstre hånd ved det sidste sving med bebyggelse.
Inden vi sagde farvel, ville hun også lige fortælle, at problemerne med al vand i Vilslev enge – efter hendes opfattelse – skyldes ændringen af Kongeåen ved Jedsted Mølle. ”Der er kommet al for megen strøm!!”

Endelig – her er BJERGET

Tilbage mod BJERGET – og så var målet lige pludselig nået. ET BJERG! Men med den historiske dimension giver det hele mening: der er tale om sandbanken Herredsbjerget, som på sit højeste sted hæver sig otte meter over marsken. Herredsbjerget havde oprindeligt et omfang på omkring 15 hektar (150.000 m2), og på sandbanken var man nogenlunde sikker mod stormfloder. Der er fundet flere bopladser i området – med spor efter mennesker, der havde boet på Herredsbjerget igennem 500-600 år.

500,- kr. i erstatning ved fredning

Da området blev fredet, fik ejeren af gården erstatning: ”Der tillægges ejeren af matr. nr. 144, Vilslev by og sogn, gårdejer Gunnar Nielsen, en erstatning, stor kr. 500,-, der udredes med 3/4 af statskassen og 1/4 af amtsfonden og de i amtsrådskredsen beliggende købstadkommuner efter folketal i henhold til den senest offentliggjorte folketælling. Erstatningen forrentes med 6 % årlig fra kendelsens dato. Sagen sluttet. Fredningsnævnet for Ribe amtsrådskreds, Varde, den 31. maj 1965.

Al den søgning kunne være undgået med dyr på stedet: Bjerggeder!