Tekst og fotos Hasse Jørgensen, fredag den 31. marts 2023

7. B på Riberhus Privatskole kommer ud på en spændende oplevelse, når klassen den 12. april skal repræsentere Ribe ved DM i madkamp.

Klassen har kvalificeret sig til DM ved at indsende tre menuer til henholdsvis morgenmad, frokost og aftensmad, og blandt alle landets skoler er otte udtaget til DM – og her er Riberhus Privatskole altså en af de otte.

I dag, fredag, havde klassen generalprøve på arrangementet, og Deres udsendte fik lejlighed til ikke blot at høre en masse om mad, sunde og mindre sunde produkter, CO2 regnskab indenfor madverdenen og meget mere, men også at smage de tre forskellige menuer, som eleverne skal præsentere i Odense.

Og for én, der godt kan lide en god bøf, var de retter, de unge mennesker serverede, en virkelig god smagsoplevelse.

Pandekager af kikærter og af mel lavet på ganske almindelige gule ærter, smager rigtig, rigtig godt.

Og det samme gjorde den frokostret, der også var fremstillet udelukkende på vegetabilske produkter. Samtidig var salaten særdeles indbydende at se på med dens stærke farver, der var nøje afstemte. De unge mennesker var ganske klare over, at synsindtrykket også betyder noget for appetitten.

Aftenmenuen var ligeledes med mange bælgfrugter og dertil nudler og kylling. Og at der var valgt kylling og ikke oksekød skyldes ifølge eleverne, at oksekød skaber langt mere CO2 forurening end kyllingekød.

Også her var der tale om en virkelig madoplevelse af de helt klart bedre. Smagen var fint afstemt hvad krydderier angår, og de enkelte ingredienser kom hver i sær til deres ret samtidig med, at de udgjorde et hele. Og kyllingen var stegt lige som den skulle være.

Temaet for årets DM i madkamp er ”alverdens bælgplanter”, men konkurrencen går ikke kun ud på at lave god mad. Det gælder også at formidle den viden, som eleverne har fået gennem undervisningen.

7 B på Riberhus Privatskole har med lærer Birgit Sørensen i spidsen gjort et stort arbejde ud af præsentationen af det, der betyder noget både for forureningen og for den enkeltes sundhed.

Via plancher, opslag, en trappestige og en klimaparaply er der styr på begreber som vitaminer, proteiner, sund kost, mindre sund kost, klimaindvirkning og forurening. Som nævnt indgår en trappestige i informationsmaterialet, og det er netop for at vise de forskellige trin fra jord til bord. Trin, der går lige fra såning via høst og transport til forarbejdning og derefter til bordet.

Birgit Sørensen fortæller, at klassen sendte tre menuforslag ind til konkurrencen, og her blev de så udtaget til at deltage i hele dysten.

Og der er ingen tvivl om, at eleverne er meget engageret i både teorien og det at lave maden, og de forklarer engageret og optaget om de forskellige emner, ligesom de tydeligvis nyder at servere den velsmagende mad.

Borddækning er med i opgaven, som giver travlhed i køkkenet. Nederst fine marens, der er lavet på vand fra kikærter, sukker og eddike. Serveres som det søde. nederst til højre er plancher og trappestige taget i brug for at anskueliggøre teorien.